INDEX

random

2017.09.22. 08:51, Juci
Címkék: soul
ÖMLENGÉS

Amikor határidőnaplót tartasz (amit szerintem minden felnőttnek kötelező lenne egyébként, de ez csak a személyes hülyeségem) és tervezel és felírod és kezd a nyakadba szakadni minden akkor jössz rá, hogy valójában mennyire kevés egy nap, egy hét, egy hónap

Most pl ki kellett vennem októberben a péntekeket, mert egyszerűen hozzá se tudtam nyúlni nyár óta a szakdogámhoz, pedig lassan a záróvizsgatételsor is kijön. Munkából rohanok suliba, rohanok edzeni, rohanok bevásárolni, rohanok haza tanulni, rohanok orvoshoz aztán hétvégén ennek van szülinapja ahhoz kell menni családozni és csak jajj. Hiszek benne, hogy könnyebb egyébként felelősséget vállalnom az egyetemi teendőimért mióta teljes állásban dolgozom. Valami bekattant. Valami bekattant és megfordult és megcsavarodott bennem és amikor hazaérek ezerszer több erővel vágok bele egy-egy fejezetbe és feladatba, mint mikor itthon ücsörögtem egész nap. Lelki szemeim előtt látom, hogy üvegkeretbe teszem azt az egyszem papírt a nappali közepébe és a haverjaim nézegetik és megpaskolnak aztán lenyomnak 20felest a torkomon, hogy megünnepeljenek. 

Találtam amúgy egy német magántanárnőt, aki átlagos áron dolgozik és tök profi, felkészült és még jó fej is, szóval elég szerencsés vagyok szerintem. Bár lehet túl komolyan vette amikor azt mondtam, hogy "Rekordidő alatt le kell nyelvizsgáznom és terheljen le amennyire tud én megcsinálok bármit csak legyen meg ez a sz*r." tekintve, hogy most állok neki a 40oldalnyi házifeladatnak és 20oldalnyi szónak amit feladott. Nade, tudjátok... pálma meg a növés. 

tütütü

2017.09.16. 19:05, Juci
Címkék: zene couch
jön a nosztalgia vonat

Mindenki a nosztalgia vonatra!

Emlékszem, hogy ilyenekre buliztam tizenévesen már akkor amikor még be sem engedtek a diszkóba. Jujuj, kemény voltam, mint a kád széle, mert tudjátok.. lázadni azt kellett nagyon. Ha meghallok egy-egy ilyen zenét eszembe jut milyen ember voltam akkor és ma már magamra sem ismernék. Fogalmam sincs hogyan nőttem fel és lettem az aki. Néha még mindig kapaszkodom bele és szeretem azt hinni, hogy egy zavaros tinédzser vagyok, de aztán a tükörbe nézek és nem Őt látom már. Körülnézek és nem az apró szobát látom már ahol sírva aludtam el. Körbenézek, de már nem a mérgező családomat látom. Fellépcsőzöm a metróból és már nem a barátaimmal pacsizok hanem megkérdezem a főnököt mikor beérkeztem, hogy mik az aznapi feladataim. Felnőttem és túléltem. 

 

Greenhouse academy

2017.09.10. 11:58, Juci
Címkék: sorozat couch netflix
netflix

Imádom az amatőrszagú, újszerű sorozatokat Netflixen, néha kell ilyeneket is néznie az embereknek nem csak a népszerű, nagy költségvetésű, tapasztalt színészekkel teli sorozatokat. Sokszor ezek a kis sorozatok egyébként jobban meglepnek és természetesebbek. Nah a Netflix pont egy ilyet dobott ki most is Greenhouse Academy néven. Hangulatban egyébként az új Degrassi sorozathoz tudnám hasonlítani, mert itt is fiatalokról van szó egy középiskolában modern kütyükkel, de hálistennek itt máson van a hangsúly. Míg a Degrassi Giminél a 21.századi közösségi médián és rasszizmuson van a hangsúly addig itt egy jól megírt történetszállal találkozhatunk. Az első évad 12részes és remélem megújítják, az évad alatt többször is megtudott lepni a sorozat a történetét illetően ami nagyon jó, nem fog unatkozni aki elkezdeni nézni. Ami furcsa lehet, hogy fiatal tinikről van szó, de mivel a sorozat nem egy Skins-szerű reality check-re ment rá hanem inkább amolyan féligmeddig gyerekkel nézhetős tinisorozatba, ezért nem igen van benne cigi, pia, szex. Ez ugyanakkor még nagyobb +++ szerintem, mert megmutatja, hogy egy jó történethez és sorozathoz nem esszenciálisak ezek az elemek, kellemes felüdülés ha az ember belegondol. A szereplőket jól alakítják egyébként, szerintem végre kb egykorú színészek alakítják őket és nincsenek agyonsminkelve és nem mindenki szép és okos, engem már fárasztanak azok a sztorik amik erre a valóságban nem létező tökéletességre mennek rá. 

Íme az egyetlen angol trailer ami elérhető (Netflixen van egy bővebb, de asszem csak németül van fenn youtubeon) 

 

how to be donna

2017.09.05. 17:31, Juci
Címkék: soul munka

Jelenleg futkosok egész álló nap össze-vissza egy titkárságon, hogy mindenkinek tudjak valamit segíteni miközben lelki szemeim előtt a Suits-ból Donna tökéletes titkárnői viselkedését próbálom magamra rántani. 

Egy szó mint száz (se), egy kicsit elhavazott a munka meg a beilleszkedés, nagyon szar szerintem gyakornokként besimulni valahová, hiszen senki sem akar tanítani és mindenki biztos benne, hogy bármit ad a kezedbe azt te elbaszarintod. Jéj.

A mai kedvenc kérdésem az volt, hogy "És mit tudsz csinálni? Mit tanultál?" miközben a fejemben elhangzott egy üvöltés, hogy "SEMMIT, MERT EGY SEMMIREKELLŐ EGYETEMISTA VAGYOK A MAI OKTATÁSI RENDSZERBEN." 

Képtalálat a következőre: „suits donna gif quote”
Képtalálat a következőre: „suits donna gif quote”
Képtalálat a következőre: „suits donna gif quote”
Képtalálat a következőre: „suits donna gif quote”

három lépés

2017.09.02. 09:01, Juci
Címkék: studying soul
AMIVEL KÉNYSZERÍTED MAGAD NYELVTANULÁSRA

Avagy passzív tanulás. Biztos vagyok benne, hogy az angolom sem azért jutott el idáig, mert bejártam angol órákra gimiben (igazából osztályzót tettem már 11-ben, aztán a könyvtárban toltam az emelteket, mert be se jártam) . Inkább a rengeteg olvasás, filmezés, sorozatozás, poénok, oldalak stbk böngészése hallgatása során szert tettem egyfajta passzív nyelvtudásra, amikor nem is tudtam, hogy mit jelent egy szó, tudtam milyen kontextusban helyezik el. Kényelmes volt ezzel élni egy idő után és nagyon megkönnyítette a dolgom.

A némettel az a gondom, hogy nem élvezem németül hallgatni, olvasni a dolgokat. Legalábbis egyelőre nem. De kényszerítem magam, mert a szavait soha nem fogom elsajátítani ha nem művelek valamit. Szóval ezentúl:

  • újranézek sorozatokat amiket már láttam 5x magyarul, angolul ezúttal német szinkronnal, most épp Gilmore Girl maraton van, de nem volt jó döntés ezzel kezdeni, mert hadarnak a lányok és németül még parábban hangzanak, de nincs visszaút
  • átállítottam a facebookot angolról németre (semmit nem találok b*meg)
  • elkezdek német pop zenét hallgatni 

Bárkinek van hasonló trükka  tarsolyában szívesen várom, hogy tanult meg egy nyelvet amit kilökött a szervezete :D 

 

Köszönet: Efru, Nikkii, Gergő