Nyári török leves2017.07.03. 13:44, Juci
Zöldségekből ♥
Hoztam nektek egy receptet amit nagyon könnyű elkészíteni, egészséges, vegán és olcsó. ♥
Recept:
Nyári török lencseleves
|
Hozzávalók
|
Elkészítés
|
-
vörös lencse (250g)
-
sárgarépa (3-4db, 126g)
-
fehérrépa (1 nagyobb db, 78g)
-
gyömbér (1db, 14g)
-
menta
-
paradicsom (1db, 132g)
-
hagyma (1db)
-
fűszerek: só, bors, fűszerpaprika
-
tálaláshoz: citrom, pirospaprika/édespaprika
|
-
Vágd fel a zöldségeket kisebb darabokra.
-
A lencsét ezalatt áztasd be és szűrd le a levét kb fél óra pihentetés után.
-
Készíts elő 2liter forró vizet egy másik edényben.
-
Süsd üvegesre a hagymát a fazék alján és ha kész tedd rá a paradicsomot, sárgarépát, fehérrépát, gyömbért egy kevés vízzel. (Annyival, hogy pépesedjenek, de ne égjenek oda.)
-
Mikor már látod, hogy pépes és puha minden zöldséged, tedd rá a leszűrt lencsét.
-
Öntsd rá a forró vizet.
-
Kevergesd kavargasd úgy 20-30percig, majd fűszerezd ízlés szerint (borsó, só, pirospaprika).
-
Ha már összeértek az ízek akkor fogj egy botmixert és mixeld simábbá a levest. Adj hozzá mentát. Főzd még egy 15percig kb.
-
Tálald pirospaprikával vagy édespaprikával és egy citrom levével.
|
Tápértékei
|
-
Az egész levest sajnos elfelejtettem lemérni hány l lett, de kb 8-10adagnyi készült, egy adag kb 2-3dlnyi levest jelent.
-
A leves összértéke 173,25 gramm szénhidrát és 968 kalória. Ha 8 adagnyit számolunk belőle akkor egy adagban van tehát 21,6g szénhidrát és 121kalória. Szerintem tökéletesen beilleszthető IR diétába ill. bárhová és nagyon könnyű étel így a nehéz nyári napokra. :)
|
|